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column (e.g. in newspaper)

2024.04.02

水分摂取の方法は大丈夫?食事中に飲むと血糖値が上がるあるものとは

前田 陽子
Supervising Physician
Supervising physician in cosmetic medicine Yoko Maeda

To maximize your beauty, care for both the inside and outside is essential. We aim to bring advanced anti-aging treatments, such as peptide therapy common overseas, to our Japanese patients. While aesthetic medical approaches may offer more gradual results, they are crucial for building the foundation that supports beauty and youth. We combine nutritional therapy and lifestyle improvements with hormone replacement, peptide therapy, and regenerative medicine to propose personalized treatment plans. We provide long-term support for health and beauty from within.

Hello, everyone.

I am Yoko Maeda, a certified aesthetic medicine specialist at BIANCA.

 

Profile of Dr. Yoko Maeda, Director of Aesthetic Medicine

Completed initial training at Okinawa Prefectural Nanbu Medical Center and Children's Medical Center. Worked in the Department of Radiology at Kyoto Prefectural University of Medicine and at an aesthetic clinic. Encountered high-dose vitamin C intravenous therapy at a seminar by the Intravenous Therapy Research Society. Studied abroad as a Research Fellow at the Riordan Clinic in the United States. Achieved notable accomplishments, including passing the American Academy of Anti-Aging Medicine's specialist certification exam at the youngest age.

 

Currently serving as a Medical Director of Aesthetic Medicine at BIANCA. The role of a Medical Director of Aesthetic Medicine is to approach healthy beauty by caring for the body from within. As a professional in anti-aging care that treats aging from the inside out, I support patients in improving their constitution and maintaining a youthful appearance for years to come by proposing personalized treatments such as natural hormone replacement therapy, peptide therapy, and supplement therapy.

 

<Professional Affiliations and Qualifications>

・Director, Japanese Society of Aesthetic Medicine

・American Academy of Anti-Aging Medicine (A4M) Certified Specialist

・A4M Anti-Aging, Metabolism, and Functional Medicine Fellowship

・Certified Chelation Specialist, American Academy of Advanced Medical Sciences

 

<Check out more information about Dr. Yoko Maeda's aesthetic medicine practice here>

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みなさんは食事のときに何を飲んでいますか?

まったく同じものを食べていても、飲み物の種類によって血糖値の上がり方には違いがあります。なかには、血糖値が33%上昇してしまう飲み物も……。

 

食事中に血糖値を上げてしまう飲み物、それはお水That's it!

 

 

「え、みんなが普段飲んでいるお水?糖質が入っていないのに?」と思った方も多いのではないでしょうか。

 

食事中に水をたくさん飲むと、摂取した栄養分が胃に届くまでの時間が速くなり、血糖値が上がりやすくなってしまう傾向にあります。もちろん、砂糖が入った飲み物も血糖値を上げますが、糖質の入っていない水であっても血糖値を上げる要因になってしまうのです。

 

 

 

実際に「水を飲みながらドーナツを食べたとき」と「水なしでドーナツを食べたとき」の血糖値を比べてみたところ、血糖値がより高くなったのは「水を飲みながらドーナツを食べたとき」。食べる前と比べて33%も上昇したという結果になりました。

 

 

血糖値が上がるとどんなリスクがあるの?

 

 

「血糖値が上がると何がいけないの?」という疑問を持つ方もいるでしょう。

血糖値が高いということは、血液中に糖が多い状態です。血糖値が上がると、血管の壁が壊れやすくなる、血管が詰まるなど、さまざまな症状が起こる可能性が。具体的には、肥満や老化、心臓病、糖尿病などのリスクにつながります。

 

ちなみに、血糖値が上げる食べ物は、エネルギーに変換されやすいごはんやパン、果物などの炭水化物や、脂肪分の多い肉類です。反対に血糖値を緩やかに上げる食べ物は、雑穀米や芋類、大豆以外の豆類など。食物繊維の多い野菜→肉や魚などのたんぱく質→ごはんやパン、という順番で食べるなど、血糖値が上がらないような食べ方を心掛けることが大切です。

 

血糖値を上げないためには、意外と盲点になりやすい飲み物にも気を配りましょう。「食事中水をがぶ飲みしていた……」という人や血糖値が上がりやすい人は、食事中の水を控えめにしておくと安心です。

 

 

 

血糖値の上昇を抑える水の飲み方は?

 

 

食事中の水は控えめにした方が良いとお伝えしましたが、水分不足は身体にはよくありません。

 

ここで大事になるのは、水を飲むタイミングです。食事を摂る30分前に水分補給しておくのが、血糖値を下げる水の飲み方。量としては500mlを目安に飲んでおくのが理想的です。

 

 

 

血糖値の上昇を抑えるために

 

 

血糖値の上昇をゆるやかにするため、食事の前に酸っぱいお酢やレモンを絞った水を飲んでおくのもおすすめです。食事の内容は同じでも、酢やレモンに含まれるクエン酸により、血糖値を下げる効果が期待できます。

 

ドーナツは穴が開いていますが、残念ながらゼロカロリーではないのでお気をつけください……!

 

野菜やきのこ、海藻から先に食べる、3食を規則正しく食べる、ゆっくりとよく噛む、という血糖値を下げる食べ方も意識しながら、食事に合わせる飲み物や摂取するタイミングにも気をつけて、血糖値をコントロールしていきましょう。

 

まえだ

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