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2024.07.02
70年前と今の野菜の栄養価を比較!1/6 に減少しているものも?原因を美容内科医が解説
To maximize your beauty, care for both the inside and outside is essential. We aim to bring advanced anti-aging treatments, such as peptide therapy common overseas, to our Japanese patients. While aesthetic medical approaches may offer more gradual results, they are crucial for building the foundation that supports beauty and youth. We combine nutritional therapy and lifestyle improvements with hormone replacement, peptide therapy, and regenerative medicine to propose personalized treatment plans. We provide long-term support for health and beauty from within.
Hello, everyone.
I am Yoko Maeda, a certified aesthetic medicine specialist at BIANCA.
Profile of Dr. Yoko Maeda, Director of Aesthetic Medicine
Completed initial training at Okinawa Prefectural Nanbu Medical Center and Children's Medical Center. Worked in the Department of Radiology at Kyoto Prefectural University of Medicine and at an aesthetic clinic. Encountered high-dose vitamin C intravenous therapy at a seminar by the Intravenous Therapy Research Society. Studied abroad as a Research Fellow at the Riordan Clinic in the United States. Achieved notable accomplishments, including passing the American Academy of Anti-Aging Medicine's specialist certification exam at the youngest age.
Currently serving as a Medical Director of Aesthetic Medicine at BIANCA. The role of a Medical Director of Aesthetic Medicine is to approach healthy beauty by caring for the body from within. As a professional in anti-aging care that treats aging from the inside out, I support patients in improving their constitution and maintaining a youthful appearance for years to come by proposing personalized treatments such as natural hormone replacement therapy, peptide therapy, and supplement therapy.
<Professional Affiliations and Qualifications>
・Director, Japanese Society of Aesthetic Medicine
・American Academy of Anti-Aging Medicine (A4M) Certified Specialist
・A4M Anti-Aging, Metabolism, and Functional Medicine Fellowship
・Certified Chelation Specialist, American Academy of Advanced Medical Sciences
<Check out more information about Dr. Yoko Maeda's aesthetic medicine practice here>
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みなさんは、野菜を十分に食べていますか?野菜は健康に欠かせない食材の1つとして、厚生労働省も1日に350g以上食べることを推奨しています。
そんな野菜ですが実は、今の野菜に含まれる栄養素が、昔と比べて減少してしまっていることをご存じですか?本日は70年前と今の野菜の栄養素の量について解説します。
70年前と現在の野菜の栄養素量の比較

こちらは、1950年と2015年の野菜に含まれる栄養素量を比較したグラフです。
| ニンジン/ビタミンA | 4,455ng→720ng |
| ホウレンソウ/ビタミンC | 150mg→35mg |
| ホウレンソウ/鉄 | 13mg→2mg |
| セロリ/ビタミンB1 | 0.8mg→0.03mg |
| アスパラガス/ビタミンB2 | 0.3mg→0.15mg |
| カボチャ/カルシウム | 44mg→20mg |
これを見ると、ニンジンのビタミンAは4,455ngから720ngと、なんと1/6に減少!ホウレンソウのビタミンCは150mgから35mg、鉄は13mgから2mgと、とても少なくなっていることが分かります。
そのため、ニンジンを昔と全く同じ量食べても、同じだけの栄養素が摂取できない可能性が高いでしょう。「こんなに減っているの?」と驚いた方もいるのではないでしょうか。
野菜の栄養素が減少した原因
野菜の栄養素が低下した原因はというと、同じ畑で同じ作物を作り続けることで栄養素が土壌から奪われてしまったことが原因の1つと考えられています。また、野菜の栄養分は土壌から吸収される栄養分に影響を受けますが、収穫量を増やす近代農業は1つ1つの作物に行き渡る栄養分が少なくなってしまうという側面もあるでしょう。
最近は苦い野菜が好まれないという背景から、苦みの原因となるミネラルや野菜や果物の皮に含まれるフィトケミカルをどんどん少なくする品種改良が進められているのも原因の1つです。
野菜や果物の栄養素をより効果的に摂取するには?
もちろん数値だけがすべてではなく、ニンジンにもホウレンソウにも減っている栄養素以外にさまざまな栄養素が含まれているため、野菜を積極的に摂取する必要があります。大切なのは、いろいろな種類の野菜や果物を食べること。
特に有機栽培で育てられた作物を選ぶと、栄養価が高くなるでしょう。旬以外の野菜や鮮度の落ちた野菜は栄養価が低くなるため、旬の野菜や地元で採れた新鮮な野菜を選んだりするのもおすすめです。また加工するほどに栄養素は少なくなる傾向にあるため、なるべく加工しないでそのまま調理して食べるのが理想的でしょう。
飽食の時代にと思うかもしれませんが、思った以上に栄養不足な方も少なくありません。食事だけで十分な栄養素を摂取するのは難しくなってきているため、必要に応じてサプリメントを上手く活用していただくことをおすすめしています。
- 「自分に足りない栄養素は何?」
- 「どんなサプリメントを摂取すれば良いの?」
などの疑問にもお答えいたしますので、内面からのエイジングケアに興味がある方は、ぜひBIANCAにご相談ください。美容内科の視点から、健康を守っていく方法を提案していきます。
